23 de setembre, Manifest dia de la visibilitat Bisexual

Avui, 23 de setembre,  reivindiquem la visibilitat de la bisexualitat i els reptes pendents que tenim amb les persones bisexuals en la nostra societat. Si ben és cert que la comunitat bisexual ha crescut en força i visibilitat, en molt aspectes continuem sent invisibles.

La bisexualitat està definida com una orientació sexual de persones que senten atracció sexual, emocional i/o romàntica cap a persones de més d’un gènere, no necessàriament al mateix temps, de la mateixa manera ni amb la mateixa intensitat i per això son contínuament qüestionades, patim discriminació, estigmatització i ens veiem obligades a reivindicar constantment la nostra orientació sexual ja que ens enfrontem a prejudicis socials com que la bisexualitat és una fase de negació de la pròpia homosexualitat, que directament no existeix, que és una espècie de confusió transitòria o que som unes persones vicioses que afavoreixen la transmissió d’infeccions, a més de sofrir homofòbia quan estem en una relació amb una persona del mateix gènere.

Aquests són només uns exemples de les problemàtiques a les que ens enfrontem les persones bisexuals. Existeixen d’altres arrelats al sistema heteronormatiu, com per exemple, que en una consulta mèdica siguin ateses en funció de la seva última relació o parella, o que a l’hora de que una persona refugiada pugui sol·licitar asil polític per “poder triar” estar amb una persona d’un altre gènere i “semblar” heterosexuals.

 Reclamem que continua sent necessari lluitar per l’eliminació de tots els mites que segueixen existint entorn de la bisexualitat i que afavoreix la manifestació de la bifòbia. Promoure i alimentar estereotips com la promiscuïtat o la indecisió genera idees errònies. Per això, hem de seguir fent pedagogia per fer front els comentaris i comportaments negatius cap a la bisexualitat i que deixin d’escoltar-se a diferents àmbits de la nostra vida.

Segons dades d’Amnistia Internacional, les persones bisexuals són objecte de diversos abusos contra els drets humans. Aquestes actituds que afecten, invisibilitzen i agredeixen a les persones bisexuals entren dins del que anomenem BIFÒBIA. Aquesta té característiques específiques i existeix quan neguem l’existència de la bisexualitat, quan es desvalora o quan s’infravalora la necessitat de realitzar accions de visibilitat de l’orientació bisexual. Aquesta bifòbia és present en la nostra societat i fins i tot a vegades podem trobar-la dins del propi col·lectiu LGTBI+.

Hem de desdibuixar el monosexisme, la idea de que només ens podem sentir atretes cap a persones d’un sol gènere, apuntalant la dicotomia homosexualitat – heterosexualitat. La invisibilitat es troba en múltiples àmbits, com els mitjans de comunicació o també en l’àmbit sanitari, que assumeix moltes vegades la nostra orientació segons el gènere de la nostra parella, la qual cosa comporta que s’atengui la nostra salut sexual de manera parcial i deficient.

Per la visibilitat bisexual! Acabem amb la bifòbia! Bisexuals: visibles, lliures i amb orgull!

Convertir en PDF

Reader Interactions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *