MANIFEST 28 DE JUNY. DIADA PER L’ALLIBERAMENT LGTBI | LA DIGNITAT DE LES PERSONES AL CENTRE DELS NOSTRES DRETS I LLIBERTATS

MANIFEST 28 DE JUNY. DIADA PER L’ALLIBERAMENT LGTBI.

LA DIGNITAT DE LES PERSONES AL CENTRE DELS NOSTRES DRETS I LLIBERTATS

La matinada del 28 de juny de 1969, la policia de Nova York irrompé al bar d’Stonewall Inn amb la intenció de realitzar una batuda. Data en la qual recordar a totes aquelles que abans de nosaltres es van deixar la pell en la lluita per un món on capiguem totes. Centenars de persones, migrades, moltes d’elles llatinoamericanes, afroamericanes, trans, travestis, gais, marginades socials, treballadores sexuals, sense sostre, entre d’altres s’enfrontaren a la policia que acabà replegant-se, incapaç de contenir la resposta irada i espontània de la gent. Figures com Marsha P. Johnson o Sylvia Rivera, són claus per entendre que la reivindicació per l’alliberament LGTBI explota al carrer! I es per això que avui estem aquí!

A casa nostra, el Front d’Alliberament Gai de Catalunya, que enguany compleix 45 anys,  organitza la primera manifestació per l’alliberament sexual i de gènere l’any 1977 a les Rambles, més de 2000 persones es congreguen en contra de la repressió. Comença el moviment LGTBI a donar passes cap a la llibertat.

El Front d’Alliberament Gai de Catalunya, que enguany compleix 45 anys,  organitza la primera manifestació per l’alliberament sexual i de gènere l’any 1977 a les Rambles

Aquest 28 de juny volem defensar i reivindicar que els drets fonamentals han de pivotar-se des de la solidaritat i les cures. Les violències al col·lectiu LGTBI continuen sent present en diferents àmbits de la vida social, així ho recullen els successius informes de l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH), el 2019 es van registrar 160 incidències discriminatòries per l’LGTBI-fòbia, un augment del 41,6% respecte a l’any anterior. Tanmateix, la pandèmia actual ha agreujat diferents sectors de la nostra societat, posicionant a persones i o col·lectius en situacions de precarietat i vulnerabilitat.

Necessitem polítiques efectives que tinguin com objectiu, per una banda, la reparació de la dignitat de les persones afectades i per l’altra, estiguin enfocades en intervenir en l’arrel social del problema de l’LGTBI-fòbia que intersecciona amb altres eixos d’opressió com el masclisme, racisme o capacitisme. Polítiques per la inclusió sociolaboral en igualtat de condicions per a les persones trans, per l’agilització de permisos de treball, refuig o asil per a persones migrades, per reconèixer el dret de les persones que exerceixen el treball sexual, per l’emancipació de joves que viuen situacions discriminatòries en el nucli familiar i/o de convivència, per la dignitat de les persones grans que no hagin de tornar als armaris que han ofegat a tanta gent! Tanmateix, aquestes polítiques públiques han de ser acompanyada per una política econòmica que posi la vida digna al centre, mesures com la Renda Bàsica Universal són necessàries per la dignitat de les persones que es troben en situacions de vulnerabilitat extrema!

L’OCH és una eina al servei del col·lectiu LGTBI i de la ciutadania per fer possible unes vides dignes i per la garantia dels drets i les llibertats. Els nostres serveis jurídic i psicosocial s’encaminen a un acompanyament transversal de la situació discriminatòria per poder acompanyar la vulneració de drets i fer impacte polític, tot exigint a les administracions la implementació de les eines que mandaten els diferents marcs legals i normatius de garantia de drets aconseguits sempre des de la força de l’activisme a peu de carrer! Aquest 28J, la bandera LGTBI ha d’onejar, onejar amb força, instem als Ajuntaments del territori a onejar llibertat, solidaritat i fraternitat!

Finalment, volem visibilitzar que l’orgull continua sent un moment de lluita, una data per a sortir al carrer no sols a celebrar sinó a denunciar que les discriminacions cap al nostre col·lectiu continuen estant massa presents en la nostra quotidianitat. Volem cridar, que per molt que es “tenyeixi d’arc de Sant Martí” durant aquesta setmana, l’orgull és cada dia, l’orgull és sempre!

 

Convertir en PDF

Reader Interactions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *