MANIFEST CONCENTRACIÓ DE L’OBSERVATORI I EL FAGC CONTRA L’LGTBI-FÒBIA A SITGES

MANIFEST CONCENTRACIÓ DE L’OBSERVATORI I EL FAGC CONTRA L’LGTBI-FÒBIA A SITGES

Aquesta concentració és fruit d’una preocupació col·lectiva. Una preocupació que és causada pels últims esdeveniments dels primers dies de l’any 2023. Estem aquí concentrades per un episodi de violència ocorreguda la matinada de Cap d’Any, on dues parelles d’homes gais i una cinquena persona van ser agredits per un grup de joves de forma brutal al crit de “maricón”. A part d’aquesta agressió, la preocupació és expressada per l’alt grau de violència de les incidències ocorregudes: Una agressió física en un vagó de Renfe de Plaça Catalunya, la proliferació de discursos d’odi racistes i homòfobs a l’alcalde de Terrassa, una altra agressió a una dona trans en la via pública a crit de “travesti i maricón de mierda” i la denúncia d’una dona trans per una presumpte agressió sexual per part d’un Mosso d’Esquadra fora de servei.

Una espiral d’odi que hem d’aturar. Tant ha estat així que moltes de les agressions han estat visibilitzades a través dels mitjans de comunicació generant un debat social i alertant de la urgència d’engegar polítiques públiques per abordar aquesta xacra social. Una concentració ciutadana com a resposta, i per això us volem agrair la presència en la concentració d’avui dissabte 14 de gener. En el cas de les víctimes i/o persones afectades de Sitges, volem comunicar que des de l’OCH facilitarem l’acusació particular. L’acompanyament ha de ser prioritari. Darrere de les incidències, hi ha persones, hi ha històries de vida.

Ara bé, no ens podem centrar només en les agressions físiques, l’LGTBI-fòbia opera en diferents àmbits de la nostra vida social, en les que totes socialitzem. Rebem des d’agressions verbals, tractes inadequats, assetjament, ens deneguen el dret d’admissió, ens amenacen, tenim invisibilitat institucional, rebem discursos d’odi, entre moltes altres situacions que afecten la nostra dignitat i que ens poden arribar a posar en situacions de vulnerabilitat i precarietat.
Ens hem reunit aquí perquè els valors ètics que representen els col·lectius que dia a dia treballem per una societat més equitativa i solidària, estan en risc de patir un retrocés inadmissible. És urgent elaborar noves narratives i teixir aliances amb diferents moviments socials, tots combatent a aquelles persones que es creuen legitimades a exercir violències contra els nostres drets i llibertats.

L’LGTBI-fòbia se sustenta sobre un sistema social i cultural que jerarquitza i estableix relacions de poder i atorga privilegis a unes formes de ser, d’estar i d’estimar per sobre d’unes altres. L’Observatori Contra l’Homofòbia, va registrar 237 incidències durant l’any 2022 i porta registrades en aquest inici de 2023, 8 incidències ocorregudes en el territori.

Necessitem un ferm compromís de les diferents administracions competents que han d’implementar les lleis i desplegar polítiques públiques efectives. Aquestes polítiques públiques han de ser cabdals en la prevenció, detecció i intervenció de les situacions LGTBI-fòbiques. Hem de transformar els contextos socials on succeïxen les discriminacions, i per això, les polítiques han de dotar de més recursos materials, humans, econòmics i socials.
Tenim un repte damunt la taula i és continuar ferms davant d’aquest context sociopolític actual amb els nostres compromisos i la nostra feina incansable des de diferents arestes, activistes i professionals que posem els nostres esforços en denunciar les diferents xacres socials que patim, entre elles l’LGTBI-fòbia.

Portem com a lema, “Prou agressions LGTB-fòbiques. Ni a Sitges ni enlloc” però volem remarcar que les polítiques públiques i les nostres accions han de tenir un caire interseccional, no podem analitzar la realitat des d’una mirada enfocada en un punt, les opressions que generen desigualtat en les nostres vides s’entrecreuen depenent dels contextos socials en el que ens situem. Lluitar contra l’LGTBI-fòbia també és lluitar contra el masclisme, contra el racisme, contra el capacitisme i d’altres sistemes culturals que destrueixen la convivència.

Finalment, la crida també és a la ciutadania, a cadascuna de totes nosaltres, és la nostra feina continuar treballant, continuar denunciant el que considerem injust, continuar visibilitzant les violències. La ciutadania ja ha realitzat mostres d’organització col·lectiva i de denúncia social i hem de continuar, no ens podem aturar i això ho aconseguirem amb la feina i compromís de totes.
Prou agressions LGTB-fòbiques!

Convertir en PDF

Reader Interactions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *