Manifest unitari sobre les festes de la Mercè

COMUNICAT OBSERVATORI CONTRA L’HOMOFÒBIA, ACATHI, UNITAT CONTRA EL FEIXISME I RACISME I LA PLATAFORMA TRANS ESTATAL AMB RELACIÓ AL PREGÓ DE LES FESTES DE LA MERCÈ 2023

A #LaMercè 2023: #StopIslamofòbia #Stoptransfòbia

L’elecció per part de l’Ajuntament de Barcelona, de Najat el Hachmi , dona escriptora reconeguda i guanyadora de diversos premis com a pregonera de les festes de la Mercè és un fet destacable.

Tenint en compte els aspectes assenyalats, dona amb un background migratori, creiem que hi ha altres persones a la ciutat amb un perfil similar que podrien haver complert amb la missió de fer la lectura del pregó de la Mercè. 

Des de l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH), ACATHI, Unitat Contra el Feixisme i Racisme (UCFR) i la Plataforma Trans Estatal  volem expressar la nostra preocupació i rebuig a aquesta elecció com a pregonera de les festes de la Mercè a la ciutat de Barcelona. És inadmissible que una persona pública que té un discurs d’odi centrat en contra dels drets i les llibertats de les dones trans i, d’altra banda, amb declaracions obertament islamòfobes faci obertura de les festes de la ciutat. Aquestes declaracions no promouen ni construeixen els valors fonamentals d’una societat plural i orgullosa de la seva diversitat.

La Festa de la Mercè i el seu pregó és un acte polític, de visibilitat i de referència on no pot tenir cabuda els missatges i discursos que atempten contra els drets humans. Necessitem que la imatge de la ciutat, de Barcelona mostri aquesta riquesa i pluralitat, que creiem que les posicions discriminatòries exercides per Najat el Hachmi  no les encarna. L’elecció d’aquesta figura ha expressat posicions islamòfobes i transfòbiques i ha anat en contra de l’educació sexual en les nostres aules.

Discursos que han estigmatitzat als mal denominats menors no acompanyats, discursos que invaliden i neguen les identitats de les dones trans, discursos que carreguen amb l’educació sexual i de gènere en les nostres aules, anant en contra per exemple de propostes didàctiques del programa Coeduca’t de la Generalitat de Catalunya, que treballa l’atenció a la diversitat afectiva sexual i de gènere a les aules.

És que la Najat el Hachmi ha demostrat repetidament que sí nega els drets a certes dones. Ha fet declaracions obertament islamòfobes, demanant la prohibició del hijab i altres peces de roba escollides per algunes dones musulmanes. A França aquestes dies podem veure com polítiques d’aquest tipus suposen la repressió vers el conjunt de les estudiants musulmanes i l’exclusió de l’escola de desenes d’elles. Això no és alliberament de les dones. La Najat el Hachmi  també ha titllat els nois migrants de violadors.

Tothom ha de tenir llibertat d’expressió (si no atempta contra els drets de les persones…), però poquíssimes persones arriben a ser pregoneres de La Mercè. L’elecció de pregonera hauria de tenir en compte els valors que intentem promoure com a ciutat, i aquests valors no poden incloure la islamofòbia ni la transfòbia.

És que des de la pròpia extrema dreta reconeixen que defensen les mateixes posicions sobre aquestes qüestions que Najat el Hachmi. Ara mateix, l’extrema dreta —a casa nostra i arreu del món— fa bandera tant de la islamofòbia com de la transfòbia. És essencial que totes les forces progressistes fem front comú contra aquestes i tota forma d’odi.

Val a dir, que aquest comunicat va en contra dels discursos i els posicionaments proferits en diferents fòrums i mitjans de comunicació de la pregonera i és en contra aquests discursos i pràctiques que ens veiem en l’obligació d’exigir a les autoritats municipals a reconsiderar l’elecció i cerquin una altra figura pública amb una perspectiva política feminista, pensant que és un espai de transmissió de valors fonamentals que representen a la nostra ciutat. Per
acabar, fem una crida a la ciutadania i a la resta de la societat civil per sumar-se i adherir-se al nostre rebuig i garantir que la Mercè siguin unes festes amables lliures de masclisme, xenofòbia, transfòbia, islamofòbia o qualsevol altra forma de discriminació. Una Mercè que sigui diversa, plural i respectuosa. Per una festa major orgullosa
[1]!

Entitats signants del comunicat: 

·       ACATHI: Migració, Refugi i Diversitat LGTBI+

·       Observatori Contra l’Homofòbia (OCH)

·       Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR)

·       Plataforma Trans Estatal

 
Convertir en PDF

Reader Interactions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *